Uitslag stimuleringsprijzen 2015

Op woensdag 29 mei 2015 heeft in Wijngaarden de 3e editie van de ZHVKK Dorpsstimuleringsprijzen uitgereikt. Er waren vijf boeiende presentaties waarbij de verschillende deelnemers ons meenamen naar de opzet en waar mogelijk het resultaat van de projecten.

Zo heeft de dorpsraad uit Noorden een presentatie gegeven over de wijze waarop ze bij de reconstructie van de Voorweg hun inzichten hebben gegeven. De Jury schreef in hun rapport hierover onder andere:

” Door tijdig de samenwerking te zoeken met de gemeente en andere betrokkenen van het renovatietraject van de Voorweg, hebben de bewoners invloed kunnen uitoefenen op de uitvoering van het traject. Door een constructieve aanpak hebben de bewoners bewezen een goede basis te leggen voor een productieve samenwerking. De Jury was onder de indruk van de inspraak en resultaten die bereikt zijn.”

De dorpsraad heeft deze keer geen stimuleringsprijs ontvangen. Wel hebben ze een jaar lidmaatschap van de vereniging verdiend.

Een prijswinnaar was het project uit Streefkerk. Er werd verteld over deze ‘parel’ uit Zuid-Holland waarbij meerdere prachtige en bijzondere plaatsen zijn genoemd. Het voornemen is om hier een aantal wandel- en fietsroutes uit te zetten. De jury beoordeelde het project met onder andere de volgende tekst:

” Hoewel de opzet van het project bij de stimuleringsprijzen niet nieuw is, heeft de jury ook hier weer met plezier gelezen wat de projectgroep van plan is. Het opzetten van fiets- en wandelroutes waarmee zowel inwoners als toeristen de kans krijgen om Streefkerk beter te leren kennen. Ook het voornemen om lokale ondernemers te betrekken klinken veelbelovend.  Graag zien we welke resultaten er komende periode geboekt worden.”

De 125 euro die bij deze stimuleringsprijs worden overhandigd, dragen hopelijk bij aan dit prachtige initiatief.

Ook vanuit Melissant was een delegatie aanwezig. Ze hebben een presentatie gegeven over het project ‘Social Sofa’ waarbij en samenwerking met het bedrijf ‘Social Sofa’ een mozaïekbank gemaakt waar de inwoners en bezoekers gebruik van kunnen maken. Het was weer een goed georganiseerd project waarover de jury onder andere het volgende te zeggen had:

“Melissant heeft alweer bewezen dat ze in staat zijn op een boeiende manier de inwoners van het dorp aan te zetten tot het uitvoeren van een interessant project. Het project voegt zeker toe aan het vergoten van de leefbaarheid zoals de ZHVKK die voor ogen heeft. Door mensen samen te laten werken wordt de sociale cohesie vergroot en het fleurige resultaat voegt toe aan het gastvrije imago van de omgeving.”

Melissant heeft hiermee de tweede prijs in de wacht gesleept. We hopen dat ze de 275 euro een goede bestemming zullen geven.

De eerste prijs is uitgereikt aan het project waarbij in Ooltgensplaat (maar vooral niet beperkt tot de grenzen van de kern) hulpvragen worden ingevuld vanuit een pilot ‘Extra handen’. Klusjes zoals het halen van medicijnen, boodschappen, het opknappen van een stukje tuin, de vuilnis buiten zetten, etc. worden uitgevoerd door personen die deze goed op kunnen pakken. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die buiten het reguliere arbeidsproces vallen en op deze manier zingeving en regelmaat vinden. De jury schreef onder andere het volgende in de beoordeling:

” Met veel plezier heeft de jury kennis genomen van de pilot die in Ooltgensplaat is gestart. De overheid legt steeds meer verantwoor-delijkheden bij haar burgers neer. De zorg voor elkaar is in deze tijd steeds minder vanzelfsprekend. Het streven van deze pilot, om de zorgvraag en aanbod op elkaar af te stemmen lijkt zeer actueel. Hoewel het nog een pilot betreft, en bijvoorbeeld op het vlak van inkomsten nog aandachtspunten bestaan, wil de ZHVKK dit initiatief zeker stimuleren.”

De vertegenwoordigers deden erg hun best hun plan zo goed mogelijk te verwoorden voor het talrijke gezelschap, dat aanwezig was bij de presentaties. De jury heeft ter stimulering de eerste prijs (600 euro) uitgereikt en kijkt hoopvol naar de uitkomsten van de pilot.

Als vreemde eend kwam de gemeente Korendijk met een presentatie. Hoewel de gemeente geen lid is -en ze dus niet kunnen meedingen naar de stimuleringsprijs- waardeert de ZHVKK het zeer dat ze langs zijn geweest. Met zeer veel enthousiasme en inspiratie is verteld hoe in die gemeente door samenwerking van meerdere partijen het gebouw van de openbare school is uitgebreid om meer mogelijkheden te bieden. Er is een bibliotheek in gevestigd en ook de peuterspeelzaal heeft er zijn ruimte gevonden. Het is de bedoeling dat deze verbouwing ook zal leiden tot verder gebruik voor bijvoorbeeld bijeenkomsten of trainingen.

De ZHVKK kon geen prijs uitreiken maar heeft naast lovende woorden over het project, ook aangegeven dat ze graag ondersteuning biedt als de gemeente deze in de toekomst nodig zou hebben.

Tijdens de avond zelf bleek dit project ook te inspireren en uit te nodigen tot verder delen bij andere gemeenten.

Na het uitreiken van de prijzen zijn veel bezoekers nog even blijven hangen om ervaringen en ideeën uit te wisselen.

De ZHVKK kijkt weer terug op een geslaagde uitreiking van de stimuleringsprijzen. Volgend jaar weer!

Projectbeoordelingsblad – Noorden

Projectbeoordelingsblad – Streefkerk

Projectbeoordelingsblad – Melissant

Projectbeoordelingsblad – Ooltgensplaat

 

Dit bericht is geplaatst in Publiek. Bookmark de permalink.