Tot 23 juni opgeven voor dorpsvernieuwingsprijs Nederland!

Dit jaar is de zesde editie van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs. De jury zal er vooral op letten of het dorp, op initiatief van de bewoners, duurzame vernieuwing heeft gerealiseerd die het dorp (weer) een goede toekomst geeft. Of het dorp open staat voor nieuwe ontwikkelingen èn oplossingen. Blinkt uw dorp hierin uit? Doe dan mee aan de Dorpsvernieuwingsprijs! Wie wordt de opvolger van Koudum (2005), Elsendorp (2007), Wijk aan Zee (2009),Kootwijkerbroek (2011) en Zieuwent
(2013) ??

De Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs is een prijs voor dorpen die op een innovatieve manier aan de leefbaarheid werken. Bijvoorbeeld door vernieuwende activiteiten op te zetten en daarmee een bijdrage te leveren aan de sociale cohesie en de duurzaamheid van het dorp. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt en wordt georganiseerd door de LVKK, deels gefinancierd door het Ministerie van BZK. Het winnende Nederlandse dorp dingt in 2016 mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs.

Criteria algemeen
De criteria die gelden voor de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs zijn nagenoeg gelijk aan die van de eveneens tweejaarlijkse Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Deze prijs wordt georganiseerd door Europäische Arge, Landentwicklung und Dorferneuerung. Deze Weense organisatie wil zo goede voorbeelden van activiteiten en initiatieven op het gebied van dorpsvernieuwing en plattelandsontwikkeling onder de aandacht brengen en delen met actieve dorpen in heel Europa. Dit betekent dat wordt ingezoomd op vernieuwende initiatieven gericht op versterking van de sociale samenhang in het dorp.

Deelname
Elke Nederlandse kleine kern of buurtschap kan zich inschrijven voor de Dorpsvernieuwingsprijs.
Gehoopt wordt op een of meerdere nominaties uit elke provincie. De aanmelding loopt via de provinciale verenigingen voor kleine kernen naar de LVKK. Het betreft een open inschrijving en dat wil zeggen dat de genomineerde dorpen geen lid hoeven te zijn van de betreffende provinciale verenigingen van kleine kernen.
Dorpen kunnen zich tot en met 19 juni 2015 aanmelden met het bijgaande digitale aanmeldformulier. De jury nomineert uiteindelijk acht dorpen die door hen begin september worden bezocht . Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

De dorpen die meedingen in de finale worden in de gelegenheid gesteld elkaars dorpen te bezoeken en hebben ook een stem bij de bepaling van de winnaar. De prijsuitreiking is op zaterdag 26 september te Zieuwent. (gemeente Oost Gelre)

Criteria

Algemeen Thema:
Open staan als gemeenschap.
Denk hierbij aan: Tolerantie (open staan voor nieuwe – andere- inwoners);
Realiteitszin (open staan voor ontwikkelingen; die tegemoet treden)
Creativiteit (nieuwe oplossingen vinden/ nastreven)
Veerkracht ( bij tegenslag doorgaan en nieuwe mogelijkheden zoeken)

De criteria in detail:

A. Oriëntatie en strategieën
• Duurzaamheid (houdbaarheid in de toekomst, lange termijn resultaten)
• Integrale benadering (vanuit verschillende aspecten bekeken/aangepakt)
• Getuigend van visie en innovatie (vooruitkijkend en vernieuwend)
• Eventueel: Deelname in netwerken die de regionale, dorps-, gemeente- en eventueel zelfs de
nationale grenzen overschrijden

B. Methoden
• Eigen initiatief en burgerparticipatie
• Actieve en permanente communicatie tussen alle betrokken partijen (politici, bestuurders,
burgers)
• Samenwerking in verbanden op buurt-, gemeentelijk en regionaal niveau: Wat is de rol van
de verschillende partijen geweest? Hoe verliep de samenwerking?
• De deelname bevorderen van mannen en vrouwen van alle leeftijdsgroepen, nationaliteiten en
minderheden in het economische, sociale en culturele leven

C. Algemeen
• Stadium van de dorpsvernieuwing. Deze moet concreet zijn, niet enkel planmakerij. Het dorp
moet iets kunnen laten zien en de plannen moeten voor een (belangrijk) deel zijn
uitgevoerd.
• De mate waarin het dorp als inspirerend voorbeeld kan dienen voor dorpsvernieuwing voor
andere dorpen in Nederland en daarbuiten.
• Duidelijke formulering van de doelstellingen.

In de los bijgevoegde lijst criteria treft u ook criteria aan waarmee extra punten behaald kunnen worden.

Jury
De jury voor de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs 2015 bestaat uit vijf personen die hun sporen hebben verdiend in de dorpsvernieuwing en dorpsontwikkeling. De samenstelling van de jury maken we bekend bij de bekendmaking van de 8 finalisten.
Daarnaast zullen de dorpen die tot de finale doordringen ook elkaar beoordelen en een stem hebben die mede de uitslag bepaalt.

Winnaar
De Dorpsvernieuwingsprijs is een prestigieuze prijs. De winnaar krijgt behalve een mooie oorkonde en een fysiek aandenken veel aandacht van de media en kan rekenen op extra bezoekers. Daarnaast wordt zij genomineerd voor de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. De winnaar ontvangt ook nog een cheque ter waarde van € 2000,- die besteed dient te worden aan de realisatie van een leefbaarheid bevorderende activiteit of voorziening in het dorp. Maar bovenal is het een erkenning van de inzet van de gemeenschap.
Winnaar van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs 2011 was het Gelderse Kootwijkerbroek dat in de ‘strijd’ om de Europese Dorpsvernieuwingsprijs 20012 net werd afgetroefd door Vals, Graubunden, Zwitserland. De winnaar in 2013 was Zieuwent, die in de strijd om de Europese Dorpsvernieuwingsprijs helaas werd verslagen door Tihany, Hongarije.

Meldt u aan !
U doet dat door het aanmeldformulier in te vullen en digitaal op te sturen naar uw Provinciale Vereniging voor Kleine Kernen. Bijgevoegd treft u het aanmeldformulier incl. contactadressen en de lijst met criteria aan. Eventuele nadere informatie kunt u verkrijgen via Koos Mirck, projectleider LVKK via kmirck@lvkk.nl of 06-19005432.
Uw formulier dient uiterlijk vrijdag 19 juni om 17 uur bij de Provinciale Vereniging binnen zijn.

Komende Planning.
Jury samenstellen uit kandidaten. mei/ juni.
Sluiting inschrijving. 19 juni.
Jury bepaalt keuze finaledorpen 8 juli.
Dorpen geïnformeerd over keuze jury 8 en 9 juli.
Persbericht. 9 juli.
Samenstellen bezoekrooster jury 15 juli.
Bezoek jury finaledorpen tussen 31 augustus – 11 september.
Bezoek finaledorpen aan elkaar Zaterdag 12 september.
Stemming finaledorpen; drie stemmen per dorp Dinsdag 15 september.
Juryvergadering bepalen hun winnaar Dinsdag 15 september.
Feestelijke prijsuitreiking te Zieuwent Zaterdag 26 september.
Persbericht Zaterdag 26 september.

Communicatie.
Die is in eerste instantie landelijk gericht; na bekendmaking van de finaledorpen wordt de plaatselijke / regionale pers van de finaledorpen goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen als jurybezoek en stemming. Rond de prijsuitreiking worden alle regionale media van de finaledorpen bewerkt.

Dit bericht is geplaatst in Publiek. Bookmark de permalink.