Verslag Algemene Ledenvergadering d.d. 14 mei 2014

Aanwezige leden:

  • Dorpsraad Dirksland
  • Dorpsraad Heerjansdam
  • Dorpsraad Melissant
  • Dorpsraad De Koet
  • Dorpsraad Ooltgensplaat
  • Dorpsraad Oude Tonge,
  • Wijkoverleg Rijsoord
  • Stadsoverleg Stad aan ’t Haringvliet
  • Klankbordgroep Wijngaarden
  • Belangenvereniging Zwammerdam

Erelid: de heer C. Stam

Aanwezig ZHVKK: G. Koster, voorzitter, mevrouw D.A. Kickert-Schotting, secretaris, P.D. Jonker, penningmeester, mevrouw G. de Kooning-Hommes, bestuurslid, R. Jansen, aspirant bestuurslid, E.H.W. Broekhuis, adviseur

Verslag: mevr. D. Kickert-Schotting

1. Welkom en opening

Voorzitter Geert Koster heet eenieder welkom en opent de vergadering. Hij is verheugd te kunnen melden dat het afgelopen jaar diverse dorpsorganisaties zich als lid van de ZHVKK hebben aangemeld. Op dit moment wordt het bestuur versterkt met de heer R. Jansen, die overweegt in de toekomst tot het bestuur toe te treden.

2. Verslag algemene ledenvergadering van 15 mei 2013

In het verslag staat abusievelijk Wijkvereniging Rijsoord in plaats van Wijkoverleg. Het verslag wordt zonder verdere opmerkingen goedgekeurd.

3.   Presentatie en vaststelling bestuurlijk jaarverslag 2013

Het bestuurlijk jaarverslag geeft een overzicht van de activiteiten van het bestuur gedurende het jaar 2013. De secretaris geeft een toelichting op de contacten met de Noord Hollandse Federatie van Dorpshuizen. Deze federatie heeft de ZHVKK benaderd met de vraag of er ook in Zuid-Holland behoefte zou zijn aan een platform voor dorpshuizen. De Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen is eveneens gelieerd met de Federatie van Dorpshuizen. Er is nuttige informatie beschikbaar. De ZHVKK wil dit graag verder uitwerken. De heer Kool van de dorpsraad Melissant merkt op dat het verenigingsgebouw Melishof na veel problemen een nieuwe stichting is geworden met een nieuw bestuur. Hij wil graag op de hoogte worden gehouden van het verloop van de contacten.

Het jaarverslag wordt zonder verdere op- of aanmerkingen goedgekeurd.

4.   Presentatie en vaststelling financieel jaarverslag 2013

De penningmeester geeft een toelichting op het financieel jaarverslag. Er is een begroot tekort van 1525 euro, maar dit tekort kan worden opgevangen via ledenwerving. De bestuurskosten zijn laag gebleven dankzij de gastvrijheid van het bedrijf Zegwaard Installatie in Ridderkerk die gratis vergaderaccommodatie ter beschikking van het bestuur stelt. De kascommissie, bestaand uit Petra van Nes en Maarten van der Staaij van het Wijkoverleg Rijsoord, heeft boekenonderzoek gedaan en goedkeuring gegeven aan de jaarrekening. De penningmeester krijgt decharge. De heer Van der Staaij oppert om de contributie iets te verhogen, hij vindt 25 euro een erg laag bedrag. Het bestuur zal zich over deze suggestie beraden. De heer Jonkers verzoekt de leden om bij het betalen van de contributie duidelijk te vermelden om welke dorpsorganisatie het gaat, in het afgelopen jaar was dit niet altijd duidelijk. De facturen zullen bovendien worden voorzien van een nummer. De jaarrekening 2013 en begroting 2014 worden goedgekeurd en vastgesteld.

De kascommissie voor 2014 zal eveneens bestaan uit mevrouw Van Nes en de heer Van der Staaij.

5.  Aftreden bestuursleden

De heer Tersteeg is sinds december 2013 teruggetreden als bestuurslid en is niet meer herkiesbaar.

De ZHVKK zou graag in contact komen met nieuwe bestuursleden, liefst via een regionale spreiding zodat uit ieder deel van de provincie een vertegenwoordiging is. De voorzitter doet een oproep aan de leden om zich aan te melden als bestuurslid. Hij wijst op het symposium ‘van burgerparticipatie naar een participerende overheid’ dat op vrijdag 10 oktober 2014 in Ridderkerk wordt gehouden, georganiseerd door het Samenwerkingsverband van Autonome Gemeenten (SVAG)  de ZHVKK. Wellicht vloeien hier nieuwe taken voor de ZHVKK uit.

6. Afscheid van de heer J. Tersteeg

De voorzitter neemt namens het hele bestuur afscheid van Jan Tersteeg. Deze heeft, samen met de heer Stam, aan de wieg gestaan van de ZHVKK. Na veel vallen en opstaan kon de vereniging uiteindelijk in 2005 worden opgericht. De heer Koster dankt de heer Tersteeg van zijn jarenlange inzet en geeft hem een tastbare blijk van waardering.

ZHVKK afscheid Jan

De heer Tersteeg dankt voor de goede samenwerking. Naar zijn mening hebben dorpsorganisaties elkaar nodig om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. De ZHVKK voorziet daar in. Hij ziet terug op een waardevolle tijd.

 

 

7. Rondvraag en sluiting ledenvergadering

Vanuit de dorpsraad Melissant komt de suggestie om de heer Tersteeg, gezien de vele jaren inzet als bestuurslid, ook erelid te maken. Bestuur en aanwezige leden stemmen met dit idee in.

De heer Den Exter van de dorpsraad Ooltgensplaat zoekt financiële middelen om projecten uit te voeren. Hij wil graag suggesties van de andere leden hoe je zoiets aanpakt. Beschikbare fondsen stellen vaak erg veel eisen. Vaak is er ook cofinanciering nodig. Suggesties zijn om in ieder geval rechtspersoonlijkheid te worden zodat je subsidies zelf kunt aanvragen, en eventueel collectief een subsidie aan te vragen. Dorpsraad Melissant heeft goede ervaring met woningbouwverenigingen en het stimuleringsfonds van de Rabobank. Het bestuur zegt toe verdere suggesties aan de heer Den Exter door te geven.

 

Niets meer aan de orde zijnde sluit de voorzitter de ledenvergadering.

Dit bericht is geplaatst in Publiek. Bookmark de permalink.