Verslag van een geslaagde conferentie en uitreiking Dorskrachtprijzen 2022

Op dinsdagvond 11 oktober 2022 waren we in het gerenoveerde Provinciehuis  Zuid-Holland getuige van de presentatie van een zestal bewonersinitiatieven. Bewonderenswaardig gerealiseerde projecten van dorpenorganisaties die meedongen naar de Dorpskrachtprijzen 2022. Na twee jaar stilstand konden onze leden onder voorzitterschap van Ries Jansen eindelijk weer bij elkaar komen en vooraf hun jaarvergadering houden met een kleine 40 leden.

We zagen voorbeelden, hoe in de praktijk van alle dag de burgerparticipatie werkt in Zuid-Holland. Zes concrete voorbeelden van geslaagde samenwerking tussen geheel verschillende dorpsorganisaties en hun gemeentebesturen. Voorbeelden hoe actieve en betrokken mensen in onze leefgemeenschappen bijdragen aan het overbruggen van de kloof tussen bestuur en burgerij. De bestuurders in de zaal, van provincie en gemeenten, herkenden dat thema direct in de discussie op de conferentie, die na de jaarvergadering plaatsvond.

De ZHVKK is actief bezig om zoveel mogelijk dorpsinitiatieven te ondersteunen. Voorbeelden van activiteiten van onze leden, zoals we die avond weer enthousiast voorbij zagen komen op deze conferentie, met de toepasselijke naam Kernendemocratie. De provincie was vertegenwoordigd door gedeputeerde Frederik Zevenbergen. Wethouder Johan Quik uit Molenlanden nam deel aan het panel, dat met de ongeveer 75 toehoorders vlot in gesprek kwam onder de inspirerende leiding van moderator Brandon Pouw van de provincie.

Algemene conclusie was dat de dorpskracht alleen maar tot wasdom kan  komen met een stimulerende houding van de alle overheden. Molenlanden was het al lang bestaande voorbeeld van een gemeente, waar zonder allerlei beperkende regels en voorwaarden, initiatieven van bewoners de ruimte krijgt en wordt ondersteund, met een minimale bureaucratie en uiteraard financiën.

Na een zorgvuldig juryberaad onder voorzitterschap Gert Jan Jansen kreeg de dorpsorganisatie uit Achthuizen de 1e prijs van € 1.000,- gevolgd door Numansdorp met € 500,- en Ooltgensplaat met € 250,-. Tenslotte waren er ook nog Eervolle Vermeldingen vergezeld van een bedrag van elk € 100,- voor de dorpsorganisaties uit Dirksland, Lekkerkerk en Krimpen aan den IJssel, op deze goed bezochte jaarbijeenkomst in het gastvrije Provinciehuis. Het huis voor alle inwoners van de provincie, waarmee de gedeputeerde de bijeenkomst afsloot.

RJ 12-10-2022

Dit bericht is geplaatst in Publiek. Bookmark de permalink.