Verslag voorjaarsbijeenkomst Zuid Hollandse Vereniging voor Kleine Kernen dd. 29 april 2015 in Wijngaarden  

Aanwezig:

40 gasten (zie presentielijst)

Evenals de bestuursleden van de ZHVKK:

Jansen, voorzitter, P.D. Jonker, penningmeester, G.M. Koster, algemeen bestuurslid, mevrouw D. Kickert-Schotting, waarnemend secretaris en E.H.W. Broekhuis, adviseur.

 

Namens de gemeente Molenwaard, waar Wijngaarden onder valt, verwelkomt burgemeester Dirk van den Borg alle aanwezigen bij deze voorjaarsbijeenkomst. Deze wordt gehouden in het verenigingsgebouw ’t Wingerdshof van Wijngaarden, dat vorig jaar door vrijwilligers van het bewonersoverleg van Wijnaarden helemaal is opgeknapt. Het bewonersoverleg won daarmee de ‘beste projectprijs 2014’ van de ZHVKK en is daarmee gastheer geworden voor deze bijeenkomst. Het thema ‘Dorp in beweging’ sluit aldus de burgemeester dan ook prima aan bij Wijngaarden. In zijn welkomstwoord gaat burgemeester Van den Borg in over de effecten van de fusie tot één gemeente Molenwaard. Hij wijst daarbij op het belang van de verschillende identiteiten van de dorpen, die daardoor ook verschillende agenda’s hebben waar het gaat om bevordering van de leefbaarheid.

Vervolgens neemt Ries Jansen het woord. Hij is diezelfde middag tijdens de algemene ledenvergadering tot nieuwe voorzitter van de ZHVKK benoemd. Kortheidshalve wordt verwezen naar zijn presentatie in de bijlage.

Sinds kort heeft de ZHVKK een vraagbaak in het leven geroepen. De aanwezige leden van deze vraagbaak, mevrouw Marianne Verhoev en de heren Gert Jan Jansen en Jan Broekhuis stellen zich aan de aanwezigen voor. Zij beschikken allen over een uitgebreide ervaring in het openbaar bestuur en stellen deze graag ter beschikking van de ZHVKK. Mevrouw Greet de Kooning-Hommes maakt eveneens deel uit van deze Vraagbaak maar is wegens vakantie niet aanwezig. Nadere informatie over de Vraagbaak is te lezen op de website van de ZHVKK.

Na een korte pauze worden vijf presentaties gehouden. Vier ervan dingen mee naar de prijs voor ‘beste dorpsproject’. De vijfde presentatie wordt gehouden door de gemeente Korendijk. Aangezien gemeenten geen lid zijn van de ZHVKK is deze presentatie buiten mededinging.

De dorpsraad van Ooltgensplaat presenteert een pilotproject, getiteld Extra Handen. Het project speelt in op de toekomstige ontwikkelingen rond de participatiewet. Via een meldpunt kunnen mensen met een hulpvraag zich melden. Gekeken wordt hoe deze hulp kan worden geboden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het streven is om hen een goede daginvulling te bieden zodat zij zich nuttig kunnen maken voor de gemeenschap en voor individuele burgers. De gemeenschap kan gebruik maken van hun kwaliteiten. Het dorp wordt leefbaarder en er ontstaat sociale binding en controle. Het meldpunt draait op vrijwilligers en een betaalde coördinator.

Het bewonersoverleg Streefkerk presenteert hun nieuwe wandel- en fietsroute rond het dorp. Via een ongeveer 10 kilometer lange route worden diverse interessante punten aangedaan, zoals een vijftal mooie molens. Er is een folder ontworpen, die te zijner tijd zal worden verspreid onder (horeca)ondernemers, zodat toeristen die Streefkerk bezoeken deze wandeling kunnen maken en ervoor of erna een hapje of drankje nuttigen in een van de horecagelegenheden.

De derde presentatie wordt verzorgd door dorpsorganisatie ’t Koet uit Noorden. Bij de renovatie van de Voorweg, die al in het dorpsplan als wens stond vermeld, is de dorpsorganisatie vanaf het begin betrokken. Wensen zijn besproken en op haalbaarheid getoetst. Een voorbeeld van goede samenwerking met provincie, gemeente en bewoners van zowel Noorden als het naburige Woerdense Verlaat. Het resultaat is een nieuwe, veilig ingerichte weg, waar alle betrokken partijen trots op zijn.

De vierde presentatie is van de Dorpsraad Melissant, die een Social Sofa van mozaïek hebben vervaardigd in het kader van ‘meer kleur en fleur in het dorp. Duidelijk komt de grote betrokkenheid van de bewoners, jong en oud bij dit project naar voren. Basisschoolleerlingen maakten een tekening voor het mozaïek dat op de bank werd aangebracht. Dertig bewoners hebben veel tijd besteed aan het uiteindelijke werk. Samen met de gemeente Goeree-Overflakkee is tenslotte de plaats voor de sofa bepaald. De financiële opzet is uitstekend, er is onder meer geld geworven via een verjaarskalenderactie en via sponsoring.

Als laatste presenteerde wethouder Paul Boogaard namens de gemeente Korendijk de nieuwe multifunctionele accommodatie in Goudswaard. In de voormalige basisschool is nu plaats gemaakt voor onder meer de bibliotheek en de peuterspeelzaal, zodat het gebouw in meerdere functies voorziet. De gemeente, de onderwijskoepel Acis, bibliotheek, peuterspeelzaal en architect hebben nauw samengewerkt om een mooie multifunctionele accommodatie af te leveren die een belangrijke plaats binnen het dorp moet gaan innemen.

Na de presentaties reikte de jury de prijzen uit: de eerste prijs werd toegekend aan de dorpsraad van Ooltgensplaat, de tweede prijs aan de dorpsraad van Melissant en de derde prijs aan het bewonersoverleg Streefkerk. Dorpsraad ’t Koet ontving als troostprijs een jaar gratis lidmaatschap van de ZHVKK.

Voor de gemeente Korendijk had het bestuur van de ZHVKK een mooie geste: wanneer deze gemeente hulp of advies nodig heeft op het gebied van dorpsorganisaties of leefbaarheid biedt de ZHVKK aan om de gemeente hierbij te ondersteunen.

Alle presentaties van deze avond, evenals de jurybeoordelingen van de dorpsprojectprijs, zijn in te zien op de website van de ZHVKK.

De ZHVKK zal de volgende voorjaarsbijeenkomst in Ooltgensplaat houden.

Dit bericht is geplaatst in Publiek. Bookmark de permalink.